Voisimme väittää, että Suomessa järjestetään asukaslukuun verrattuna yllättävän suuri määrä erilaisia live-musiikin tapahtumia vuodesta toiseen. Näiden tapahtumien joukosta löytyy valikoimaa lähes jokaiselle musiikin ystävälle aina klubimusiikista, jazziin, rokkiin, heavy metalliin, poppiin, räppiin, hiphopiin… Siis kaikkea maan ja taivaan väliltä. Vuoden puhutuimmiksi festivaaleiksi ovat viime vuosien aikana nousseet Ruisrock, Flow, Provinssi ja Weekend, ja viihdemusiikin lisäksi suomalaisia kiehtovat Helsingin Juhlaviikot, Savonlinnan Oopperajuhlat sekä Kotkan Meripäivät. Mikä näissä suurissa live-musiikin tapahtumissa sitten suomalaisia kiehtoo?

Live-musiikki ei ole pelkkää musiikkia

Vaikka musiikki näytteleekin äärimmäisen tärkeää osaa näistä live-tapahtumista, kätkevät ne alleen elämyksiä ja kokemuksia, joita ihmiset lähtevät metsästämään vuodesta toiseen. Tämä kokemus on niin ainutlaatuinen, että tuhannet suomalaiset vierailevat samoissa tapahtumissa jo useamman vuoden ajan. Musiikin lisäksi nämä tapahtumat keräävät ihmisiä yhteen tunnelman, yhteishengen ja sen kesäisen ja rennon ilmapiirin takia, jota kylmässä ja pitkässä talvessa elävät suomalaiset eivät joka päivä kohtaa. Jutellaan entuudestaan tuntemattomilla ihmisille, nauretaan yhdessä, pidetään hauskaa, unohdetaan kiireet ja mikä tärkeintä, nautitaan yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa live-musiikista. Kun sanotaan, että musiikki yhdistää, on se todellakin totta.

Live-tapahtumat tarjoavat elämyksiä

Edes karmiva sää ei lannista tätä kansaa. Vuosittain sosiaaliseen mediaan leviää kuvia ja videoita tuhansista ja jopa kymmenistä tuhansista ihmisistä kyyhöttämässä kylmässä kaatosateessa, mutta kaikesta tästä huolimatta hymy kasvoillaan. Toisinaan näitä kävijöitä ei edes kiinnosta, kuka lavalla minäkin hetkenä esiintyy. Pelkkä läsnäolo tässä tapahtumassa on tärkeää. Live-tapahtumat tarjoavat siis omalta osaltaan ainutlaatuisia elämyksiä, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä tapahtumassa esiintyvien artistien kanssa.

Live-tapahtumien ja erityisesti musiikkifestivaalien suosio on saanut myös tapahtumien järjestäjät panostamaan laatuun ja tarjontaan entistä enemmän. Yleisöä on kohautettava joka ikinen vuosi. Siinä missä kävijämäärät kasvavat vuosi vuodelta, myös festivaalialueen tiloihin on panostettava enemmän. Järjestäjien on varmistettava, että kaikki nämä kymmenet tuhannet ihmiset tulevat elämään ja kokemaan hetkiä, joita ei unohdeta koskaan.

Mikä siis näissä live-tapahtumissa viehättää? Monille kävijöille kyseessä on ainutlaatuinen kokemus, jossa nautitaan hyvästä musiikista samanhenkisten ihmisten kanssa. Bändin soittaessa lavalla ja kaikkien laulaessa ja tanssiessa samaan tahtiin monet elävät hetkeä, joka tullaan muistamaan ikuisesti.