Mikä olisikaan parempi tapa nauttia huikeasta live-musiikista kuin ne paljon puhutut, kehutut ja vihatut festivaalit? Festarikansa on omalaatuinen yhteisönsä, jossa arkielämän vastuut sekä työpaineet unohdetaan kauas taka-alalle. Kirjavaa porukkaa ympäri maata, tai tässä tapauksessa ympäri maailmaa, kokoontuu samaan paikkaan kuuntelemaan ja fiilistelemään suosikkiartistejaan. Tunnelma on katossa, kaikki ovat hyvällä tuulella ja mikä parasta, musiikki on upeaa. Kesän festarit ovat monelle vuoden huippukohta, mutta jos suunnitelmissa on suunnata ensi kesänä ulkomaille suosikkibändin perässä, kannattaa suunnittelussa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

Ensimmäiset festarit ulkomailla: muistilista

1) Liput. Ulkomaille suuntautuvan festarimatkan suunnitteleminen kannattaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun päätös seuraavan kesän reissusta on tehty. Erityisesti silloin, jos matka suuntautuu maailman suurimmille festareille, on tärkeää, että majoitus, lennot, kuljetukset ja mikä tärkeintä, festariliput, on varattu kaikki mahdollisimman ajoissa. Tässä mielessä kannattaakin selvittää heti, mihin vuorokaudenaikaan ja milloin liput tulevat myyntiin, sillä suurilla festareilla liput saatetaan myydä loppuun jo muutamassa päivässä tai tunneissa. Loppureissun suunnitelmat kannattaa tehdä vasta sitten, kun liput ovat todella hankittuina.

2) Matkat. Se, lähdetäänkö matkalle autolla, junalla, laivalla vai lentäen riippuu paljolti kohteesta. Lennoissa ja junalipuissa kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, sillä lippujen hinnat nousevat yleensä sitä mukaan, mitä lähemmäksi päivämäärä tulee. Erityisesti lentolipuissa vertailu kannattaa useammassa eri paikassa; niin lentoyhtiön omilla sivuilla kuin hakusivustoilla, kuten Kayakissa, Momondossa ja Scyskannerissa. Jos kaupungista löytyy useampi lentokenttä, kannattaa myös jokaisen lentokentän hinnat tarkistaa erikseen.

3) Majoitus. Majoituksen tyyppi (B&B, hotelli, hostelli, Airbnb) hinta riippuu paljolti omasta budjetista. Myös majoituksilla on tapana huveta suurten tapahtumien tai festivaalien aikana, joten liikkeelle kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Vaihtoehtona on yöpyä lähellä festarialuetta ja matkustaa paikan päälle festaripäivinä tai sitten yöpyä festareille suunnatuilla camping-alueilla. Hintojen vertailu on tässäkin tapauksessa tärkeää.

4) Perillä. Festivaalit ovat yleensä ulkoilmatapahtumia, joten säätiedostusta kannattaa seurata tarkkaan jo ennen reissua. Mukaan kannattaa ottaa vähintään tilava reppu, jonne voi pakata vaihtovaatteet, mukavat kengät, lämmintä vaatetta iltaa varten sekä sadetakin. Arvotavaroille, kuten rahoille ja puhelimille, kannattaa varata erikseen oma kaulapussi tai vyölaukku.